Home » Blog » Tips om meer zelfvertrouwen te krijgen » 5 tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

5 tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

door | 14 jan, 2019 | Tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

Ik heb 5 praktische tips die je meteen kan toepassen om je zelfvertrouwen te vergroten.

We hebben allemaal wel eens last van het  gevoel, onzeker zijn. En dat is ook helemaal niet erg want niemand is in elke situatie zeker van zichzelf.

Heb jij je wel eens onzeker gevoeld tijdens een  voorstelrondje wanneer je een cursus volgde of wanneer jij je moest voorstellen aan je nieuwe collega’s bij je nieuwe werkgever?

Maar wanneer je in bepaalde situaties een gebrek aan zelfvertrouwen hebt dan gaat het je in de weg zitten en kan dat best veel  spanningen of stress geven.

Je onzeker voelen over je gebrek aan zelfvertrouwen komt door de stemmetjes in je hoofd die je van alles aanpraten en je angstig maken.
De stemmetjes kunnen je van te voren al zoveel stress geven terwijl je de uitkomst nog niet eens weet omdat het in de toekomst ligt.

Ik heb 5 tips voor je die je kan gebruiken in situaties zoals: contacten maken, jezelf laten zien, gehoord worden.

Tip 1: Vergelijk jezelf niet met anderen

Je wilt toch gewoon jezelf zijn en niet een kopie van die ander worden? Weet dat jij je op je eigen unieke manier aan het ontwikkelen bent. -En dat gedurende je hele leven-
En laten we eerlijk zijn, die ander heeft vast op zijn of haar eigen manier ook onzekerheden. En wie weet kijkt die ander juist tegen jou op en ziet bij jou kwaliteiten wat die ander juist ook zou willen hebben.

Tip 2: Laat jezelf zien

Wanneer je ergens naartoe moet waarvan je van te voren al hebt bedacht dat alle ogen gericht op jou zullen zijn, maak jezelf dan groot. Adem diep in en adem rustig uit en ga met je aandacht naar je voeten. Je staat nu stevig met je beide voeten op de grond. Dan hoofd omhoog, schouders recht en tover een glimlach op je gezicht. Mensen zien dan iemand binnen komen omdat je straalt van zelfvertrouwen.
Dat is je nieuwe houding, waar je ook naartoe gaat (en ook al heb je van te voren bibberende knieën), gewoon doen want het zal je helpen.

Tip 3: Durf fouten te maken

Door je angst om fouten te maken zou je bijna zeggen dat je perfectionistisch doet. En ik zeg, doet. Want het is een gedrag wat jij je zelf hebt aangeleerd. Wanneer jij steeds alles goed wilt doen dan leg je de lat steeds hoger. En wanneer je dat hebt bereikt dan leg je bij de volgende keer de lat weer hoger. Dat gaat je op en duur zoveel energie kosten en het put je uit met als vooruitzicht dat je burned-out raakt. Dus leer van je fouten en kijk niet zover naar voren. Vertrouw op je gevoel en dat je stapjes maakt om te groeien en jezelf te ontwikkelen. En fouten bestaan niet maar zie het als leerervaringen.

Tip 4: Raak in gesprek met iemand

Wanneer je ergens bent, op een feestje of een bijeenkomst en je hebt tip twee gedaan, kijk dan over de mensen heen. Ik heb de volgende tip ook een keer ergens gelezen en vond het een goede tip.
Om uit je comfort zone te stappen, stap je op een groepje mensen waarvan het aantal drie is (of oneven). Twee ervan zijn meestal in gesprek met elkaar en de derde ‘hangt’ er een beetje bij.
Dan kom jij ‘en passant’ voorbij en ga dan een gesprek aan met die derde persoon.
Hou het luchtig en maak gewoon een leuke opmerking waardoor die ander wel moet reageren.
Die persoon kan het alleen maar waarderen dat jij haar of hem hebt opgemerkt en dat jij een sociaal persoon bent.
Win win situatie toch?

Tip 5: Geef complimentjes, maar ontvang ze ook

Het heeft zo’n positief effect op een ander maar ook op jezelf. Je bent een gesprek aangegaan.
Maar wat ook belangrijk is dat wanneer jij een complimentje krijgt dat je deze dan ook ontvangt.
Zeg alsjeblieft niet wanneer men het over je kleding heeft, dat dit kledingstuk al oud was of een ‘afprijzer’ was. Dat is niet wat de complimentengever vraagt.

Veel succes.

Heb je vragen of wil je reageren…?

 

Over Ilse

Ik wil je liefdevol begeleiden om je weer te her-inneren wie je in wezen bent.

‘Alle liefde begint met liefde voor je-zelf’

Gerelateerde artikelen

15 Tips om perfectionisme los te laten

15 Tips om perfectionisme los te laten

Ben jij een perfectionist?
Dan ben je vast iemand die de lat hoog legt om alles perfect op orde te hebben.
En het klinkt fantastisch als je zegt dat je een perfectionist bent.
Het is een mooie drijfveer om naar perfectie te streven.

lees verder
Een overbelast hoofd

Een overbelast hoofd

Een lange to do lijst Heb jij ook wel eens dat gevoel dat je van alles moet doen en dat je hoofd gevuld is met een ellenlange to do lijst?Oftewel...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin